Nyhetsarkiv 2009
 
 
Nyheter Oktober ~ November ~December 2010

Januari ~ Februari ~ Mars 2010
April ~Maj ~ Juni 2010
Juli ~ Augusti ~September 2010
 
2010.12.24
Julaftonskväll......
Hoppas Ni alla får en härlig julhelg! J Från oss alla till Er alla - en riktig GOD JUL!!! J

                                

             
2010.12.11

Dags för en uppdatering….
                                              
Tredje advent har passerat och julen närmar sig med stormsteg, bara ett par veckor kvar innan julen är! :-)
Nu har polarnatten infunnit sig i Kiruna, och solen går inte längre upp över horisonten. Några veckor framöver kommer vi att ha det typiska blåa ljuset på himlen. Den 22 december är midvintersolståndet och vi har årets mörkaste dag, men sedan vänder det fort igen. Runt den 6:e januari så har vi solen över horisonten igen! J

               

Vi har fått några bilder från Finland av Heidi, på Fjällbrisens Lymmel ”Loitsu” (Utah ze Stipek x Hillatar Kuura) Loitsu har varit med på några utställningar och fått väldigt fin kritik.
               
                                            Fjällbrisens Lymmel "Loitsu" (Utah ze Stipek x Hillatar Kuura)
                    
                                                          Boll fantasten Loitsu och hans vänner J

Fjällbrisens G´Salle (Strävsamma Toldo x Fjällbrisens Bris) ställdes ut i Umeå med fint resultat, han fick sitt första CERT och blev BIM!

                                       
                                                                         Fjällbrisens G´Salle
Allt går bra med Kuura, hon har gått upp i vikt och ökat midjeomfånget, men om det beror på hennes goda matlust eller om hon är dräktig är för tidigt att se. Om någon vecka så kan vi vara lite mer säker på det.
Någon gång i april månad hoppas vi att få tillökning med en liten Hälleforsvalp, vår älghund Zakke börjar bli till åren och en ny älghund skall inskolas innan Zakke får pension. Så vi håller tummar och tassat att det föds en kull hälleforsvalpar någon gång i februari månad.

Äntligen! – Så har rävskinnen som jag garvade under förra vintern kommit till användning, med hjälp av Lisbeth bakom symaskinen så blev det tre varma mössor i räv och renskinn! Tack Lisbeth för all hjälp!
J
                                        
                                                     Kuura visar här upp en av de tre rävmössorna

Det har varit några riktigt kalla dagar, då temperaturen hr krupit ner mot -30C. Då har det inte varit så mycket aktiviteter utomhus. Här är några bilder på mer och mindre aktiva hundar, som vanligt så håller Kvanne och Igloo upp farten här hemma. Medan de andra mest tar det lugnt med att vila i fåtöljer och soffor.
J
                
                                         Mikro & Hoffa                                                     Kuura & Kvanne
                     
                                              Igloo & Hoffa                       Kvanne & Igloo i brottningsmatch "som vanligt"

Avslutar denna gång då jag lyckades fånga Kvanne & Ambra framför Tv:n. Ett program om slädhundstävlingen Iditarod Trail visades på Discovery - väldigt intressant, tyckte både Ambra & Kvanne.
JJJ
                                          

2010.11.20

Kuura är parad & utställningsresultat.....
Vi har varit på SVK/ÖNFK utställning idag. Vi ställde ut tre av våra hundar, Hillatar Kuura som blev BIR och BIS-3. Två av hennes valpar var också med på utställningen, det var Fjällbrisens Hera (Don Korleones Conrad x Hillatar Kuura) som fick sitt 1:a CERT och blev 3Btkl, samt Fjällbrisens Lirka (Utah ze Stipek x Hillatar Kuura) fick 1:a Junkl och vann sin klass. Vi ställde också ut Fjällbrisens Jovi (Castor v Bründlfelt x Fjällbrisens Bris) Jovi fick CK och blev BIR av strävhåren, brorsan Fjällbrisens Jox som har hunnit få sina jaktmeriter startades i Jkl och fick ett 2:a pris.

                   
                                       Prisrosetterna                                        Fjällbrisens Jovi, som blev bäst i rasen
Kuura är parad!

Ingemar var ner till Luleå och parade Kuura med Frio de Valcreole i början på veckan. Så nu hoppas vi på att många små vorsteh valpar kommer att födas i slutet på januari J Frio vann förövrigt hela utställningen i Umeå förra helgen då han blev BIS-1  J
Med Kuuras 3:e placering i BIS finalen i Kiruna, så får vi anta att valparna har goda förutsättningar att få en snygg exteriör utöver sina jaktliga egenskaper. J

                
                                       Hillatar Kuura                                                                Frio de Valcreole

Vi fick glada nyheter från Pia & Leif "Babbis" i Surahammar, Pia har startat på sitt första jaktprov med Seitaukkon Jörö (Fjällbrisens Damm x Popen Jade) – ett 3:e Ökl blev resultatet! På samma prov startade Babbis med husets andra hund, Astor som fick 2:a Ukl – Grattis!

Fler nyheter från södra Sverige, en av Mikros valpar, Björnkärrets Lady Cecilia (Mikro x Väntans Blossa) har fått sitt tredje CERT – nu är det bara 1:a priset på jaktprovet som saknas så är "Sessan" Svensk utställningschampion - Grattis Frank & Stina!

Avslutar denna gång med några bilder som jag fotade förra helgen, som var en riktig fin vinterdag. Snart försvinner solen under horisonten, så det gäller att ta tillvara på dessa fina soliga dagar.

           
              
              
                        Mikro ~ Jovi ~ Hoffa                                     Katten Igloo, spanar efter talgoxar
                     Bassi ~ Ambra ~ Kvanne
  
              
                          Närstudie av Lirka                                                    Mikro ~ Hoffa ~ Jovi
               
                               Fjällbrisens Kvanne                                                 Lirka & Kvanne
 

2010.10.29
Äntligen en uppdatering......
Nu är vi tillbaka igen efter dryga två intensiva veckor med både jakt och jaktprov och fått lite tid till att uppdatera
               
                              Fjällbrisens Hoffa ~Hillatar Kuura ~Fjällbrisens Hera ~Fjällbrisens Jovi
                                                    Fällbrisens Kvanne & Benzelias Articcirkle Ambra

Fjällbrisens Kennel har fått en ny utställningschampion!
Vi börjar med att gratulera våra valpköpare till alla fina priser som Ni har fått på de senaste jaktproven. Bra jobbat allihop!!! J
En riktig raket har Fjällbrisens Gira varit. Hanna startade henne på fältprov under helgen, på lördag fick Gira en 8 i fältbetyg och en 1:a Ökl – därmed fick hon ut sitt utställningschampionat! Dagen efter startades Gira i Ekl och fick ett 1:a pris även där - Härligt!!! J

Brorsan till Gira, Fjällbrisens Grom, har också gått till pris. Grom & Knut fick 1 AK i Norge – det var bra gjort!!! Så nu är även Grom uppe i elitklass, han blev den 5:e från G-kullen som startar i Ekl nästa år. J

H-kullen har också gått till pris. Roger & Fjällbrisens Henna fick ett 2:a i Ekl på Dundret. Fjällbrisens Hera startade för första gången på fält och fick en 2:a pris i Ökl. Fjällbrisens Hobbe & Malin startades både på Öland och på Skåneprovet och fick ett 2:a Ökl på bägge proven. Ingemar startade Fjällbrisens Hoffa på skogsprov i Burträsk och Hoffa fick 1 Ökl och blev uppflyttad till Ekl. Sin första start i elitklass gjorde Hoffa på Ölandsprovet helgen efter, där han visade upp ett mycket bra elitklass sök, men kom ej för fågel.
Fjällbrisens Jovi startades också på Öland, och visade upp ett utmärkt bra öppenklass sök, men åkte ut på en allt för lång eftergång på hare. JJJ
Två av Mikros valpar har också gått till pris Alajoen Eros (Mikro x Alajoen Artemis) har åter igen tagit en 1VOI (Ekl). Björnkärrets Lady Cecilia (Mikro x Väntans Blossa) fick ett 2:a pris Ökl på Öland. På provet i Skåne låg hon på ett 1:a pris och hade sin andra fågeltagning med ett fint stånd vid ett dike. Tyvärr blev det ”stolpe ut” för Sessan, som inte kunde hålla sig när parhunden kom upp i full fart bakom henne och de tjuvreste fåglarna. Sessan är en duktig hund som vi hoppas få se på fler prov framöver. J

Resan ner till södra Sverige gick bra, både dit och hem. Vi har fått många fina dagar med jaktträning/prov och jakt, dessutom har vädergudarna har varit med oss på hela resan. J Sedan har det blivit mycket och god mat, med mycket skratt & trevlig samvaro hos alla våra vänner. Tack allihop för god mat och logi! Tur att alla har varit ”hundmänniskor”, och tagit emot oss och alla våra 6 hundar. JJJ
                
                                              Utfodring på stånglina, på gammalt slädhundsvis J

Vi började vår resa på torsdag kväll, då vi for till Carl-Johan och Linda för att starta på skogsprovet i Burträsk. Det var många anmälda till provet.  Ingemar dömde ett parti på lördag, och vi startade själv fredag och söndag. Det var fina marker och bra med fågel.
Därefter for vi till Niclas & Katarina som är uppfödare till Mikro, det var första gången vi var på besök sedan de har flyttat från Arvidsjaur. På morgonen efter startade vi resan mot Surahammar, men gjorde ett litet stopp i Örnsköldsvik för att hälsa på Jonas & Petra med Fjällbrisens Hesso. Vi hann ut ett par timmar i skogen med hundarna innan vi fortsatte söderut igen.

                    
                    
                           
                           

                           
                                        Fjällbrisens Hesso   (Don Korleones Conrad x Hillatar Kuura)
                    
                                     Hillatar Kuura med sina valpar, Fjällbrisens Hoffa, Hera & Hesso
                                     En katt bland hermelinerna - strävhåret Fjällbrisens Jovi i mitten
J

I Surahammar bodde vi hos Pia & Babbis med Seitaukkon Jörö och Astor. Här hann vi vara ut och träna hundarna lite på fältet ute vid Tidö Slott. Fint att låta ”Norrlandshundarna” få en chans till att kalibrera om näsan med all ny markvittring innan det blev dags att åka ner på Ölandsprovet.
               
                   
                                    Tidö slott - vy från allén                                       Tidö Slott
                         
                             Christina, Babbis, Ingemar, Pia                                Fjällbrisens Hera
                                                   
                         
                                                              Det växte flera mistlar i träden
                        
                                Duvtävling istället för duvträning - Vem hinner äta upp brödet först?
J

När vi kom till Öland fick vi också gå ut en eftermiddag med Calle på hans marker, och Ingemar fick fälla en fasan för Fjällbrisens Hera, nu förstod även hon vad som fanns på fälten. Vilket resulterade i att hon tog ett 2:a pris på provet dagen efter. J
                  
       
       
       
       
       
       
       
       
       
                                        När vi for hem på söndag kväll var det ett härligt ljus mot Kalmar
       

Direkt från Öland blev det att fara till Skåne och Hässleholm. Där vi bodde hos Malin & Staffan som har Fjällbrisens Hobbe. Ingemar fick fälla både älg och en fin råbock hos Paul, det blev inget vildsvin denna gång, men ett par gäss istället. Jag och Malin var och tränade hundarna på stubb och i betor under tiden. Att söka och hitta fågel i nästan meterhöga betor var en bra erfarenhet för Hera, att hon sedan hittade några fasaner var ännu bättre.
     
       
       
                     Malin & Mikaela                         Fjällbrisens Hera & Hobbe                      Hobbe, Kuura & Hera
       
       
                         Provgruppen                                        Frank & Sessan                       Malin spanar efter Hobbe vid
                                                                                                                                                       skogsbrynet                  
       
                                                                             Hästarna vid Lustigkulla gård

Från Skåne fortsatte vi till Lena & Janne i Borensberg. Ingemar fick där en fin gåsjakt och Kuura fick agera som apportör. Nästa dag fick Ambra och Kvanne följa med och driva klövvilt. Ambra försvann några gånger, men Kvanne förstod nog inte vad det hela gick ut på, hon höll sig mest vid mig
                  
                                   Herman & Fritz                                                          Lena & hundarna

Från Borensberg fortsatte vi till Sollefteå, och det är ju nästan hemma, inte många mil kvar därifrån till Kiruna. Vi var ut på lördagen och jagade skogsfågel tillsammans med Janne & Lollo och deras pointer Hawa innan vi dagen därpå åkte de sista 80 milen hem.
Mellan Umeå och Skellefteå möttes vi av de första snöfläckarna, men det var inte förrän mellan Gällivare och Kiruna som det började bli lite mer heltäckande med snö ute i skogen och på myrarna.
      
                  Pointern Hawa                                           Ingemar & Lollo                                 Ingemar, Janne & Lollo
        
                      

Från Norge har vi fått en bild av Elisabeth & Björnar på Fjällbrisens Jayla, tagen från en av fjälljakterna de har gjort. Jarkko och Fjällbrisens Erä som har varit och jagat skogsfågel har också skickat en bild.
            
                           Fjällbrisens Jayla på fjället                                   Nötskrikorna har hittat till fågelbordet
                                
                                                                     Fjällbrisens Erä "Jakke"


Vi avslutar med bilder på Fjällbrisens Hicka, både som familjehund och duktig jakthund.