Barn och hundarBarn och hundar
Skaffa hundSkaffa hund
Bostonterrier
Letar du efter en rolig, lättränad och snäll sällskapshund? Då kan en Bostonterrier vara exakt den rasen du är ute efter. Det är en ras som gärna följer med dig på det mesta, oavsett om det är en utflykt eller en dag framför tv:n.
Rasen är en liten kompakt hund, den har trubbig nos och ofta svart och vit päls. Storleken är cirka 35 – 43 centimeter och den väger vanligtvis mellan 4,5 kilo upp till 11 kilo. Dock finns det även större exemplar. Bostonterriern är godkänd inom den internationella kennelklubben, de godkända färgerna är seal, brindle med ett antal vita tecken och svart. Exemplaren som har färgen seal ser ofta svarta ut, förutom i starkt ljus där den skiftar en del i rött. För färgen brindle bör de vita tecknen vara ett vitt bröst, vit bläs samt ett band över nospartiet.
Att leva med bostonterrier
Eftersom bostonterriern är en listig och intelligent hund är det bra ifall du har humor. Den hittar gärna på saker och är väldigt aktiv. Hunden är även social och vänlig, den är lättlärd vilket innebär att du kan prova på alla möjliga hundsporter med den. Istället för att skälla har bostonterriern en tendens att knorra och grymta när den ”pratar”. Den snarkar även en hel del. Se även till att ge den ett högkvalitativt foder eftersom den har en tendens att förvandlas till en riktig fisfabrik.
Ett tips är att du ser till att belysningen i badrummet är bra. Hunden gillar nämligen att rulla runt en hel del och bryr sig inte om ifall den blir smutsig. Det innebär att du behöver en bra plats där du kan duscha av den. Du kan också behöva torka den runt ögonen då och då eftersom det ofta fastnar smuts runt dem.
Hälsoproblem
Eftersom bostonterriern är en trubbnosig hund kan den råka ut för andningsproblem, precis som alla andra trubbnosiga raser. På grund av detta är det viktigt att du håller koll på detta och tar hunden till en veterinär ifall du anar att den har några problem med sin andning. Trots att Svenska Kennelklubben har bestämt sig för att inventera de trubbnosiga raserna och satsar på avelsprogram som ska göra rasen mer hälsosam, är arbetet inte riktigt färdigt än.
Bostonterrierns historia som kamphund
Rasens historia började i England under tiden som folket sysslade med hundhetsning. Det gjordes en hel del korsningar mellan till exempel en old english terrier och bulldog. Vissa av raserna är idag utdöda men andra lever vidare. I bland annat USA kom hundhetsning till att bli väldigt utbrett. Det var främst runt staden Boston. En hund från England som var en blandning mellan old english terrier och bulldogg, importerades år 1865 och han anses vara bostonterrierns stamfader. Det var sedan en lokal avel i Bostonområdet som gav upphov till den bostonterrier som finns idag. Den erkändes som en ras på 1890-talet av AKC, Amerikanska Kennelklubben.
Golden Retriever
Golden Retriever är en större sällskapshund som kommer från Storbritannien. Den avlades till en början för att apportera vid jakt. Idag är rasen en av de populäraste i världen, bland annat på grund av att den saknar i stort sett all aggressivitet och älskar att vara till lags. I Svenska Kennelklubbens indelning är rasen i grupp 8. Det innebär att den hör till stötande hundar, apporterande hundare samt vattenhundar. Det är en ras som vanligtvis älskar vatten och att springa efter små djur, som fåglar. Rasen går att dela upp i två grupper, utställningshund och jakthund.
Golden Retriever som utställningshund
Den grupp av rasen som anses vara mer av en utställningshund är ofta ljusare i pälsen samt en aningen större än jakthundarna. Du som är intresserad av att delta i utställningstävlingar med en Golden Retriever bör därför satsa på den större och ljusare varianten. Det är också viktigt att du tränar hunden så den förstår och klarar av de olika momenten som ingår i en utställning. Det kan du göra genom att prata med hundtränare eller personer som har kunskapen om tävlingarna.
Ett tips på vad du bör göra innan utställningar är att vänja hunden att vara i olika miljöer med olika många människor. Tävlingarna kan nämligen vara rätt stressiga.
Golden Retriever som jakthund
Till skillnad från utställningshundarna inom rasen är jakthunden vanligtvis lite mindre i storleken. De har även en mörkare päls. Andra saker som kännetecknar jakthunden är att de är väldigt starka, smidiga och sällan har problem att ta sig igenom olika sorters terränger. Om du äger en Golden Retriever-jakthund får du räkna med många långa promenader. Det kan också vara bra att delta i olika kurser för att lära hunden hur den apporterar rätt. Det är också ett trevligt sätt att spendera tid med din hund. Trots att det är en jakthund innebär det inte att du måste jaga. Det finns andra sätt du kan gå till väga för att ge hunden det utlopp den behöver för sina jaktinstinkter. Apportering och spårning med dummys fungerar utmärkt. Du kan även använda en visselpipa för att träna hunden på inkallning. Ett tips är att du söker på kurser som finns i ditt område, det kommer hjälpa dig träna din hund samtidigt som det är väldigt roligt.
Shih tzu
Shih Tzu är en liten sällskapshund/dvärghund med lång päls i olika färger, en liten svans som står över ryggen och väger sällan över 8 kilo. Rasen är ett bra val för alla som inte ägt hund tidigare. De är relativt lätta att lära upp, men vissa hundar inom rasen kan vara rätt envisa. Det är även en pratglad ras som har en tendens att skälla när främmande knackar på dörren. Dock är de samtidigt vänliga, de skäller sällar på grund av aggressivitet utan endast som ett sätt att varna att någon ny person är i närheten.
Rasen tros härstamma från Tibet och kom runt 1910-talet till Storbritannien. Det dröjde dock till slutet av 1940-talet innan hunden blev officiellt erkänd i Storbritannien, i USA dröjde det ända till 60-talet.
Hälsa, pälsvård och motion
Shih tzu är en ras som kan drabbas av en rad med sjukdomar. Det är inte ovanligt att de råkar ut för öroninfektioner, ögonsjukdomar, andningsproblem, lösa knäleder samt problem med ryggen. På grund av detta är det viktigt att du tar hunden till en veterinär för att undersökas regelbundet.
Pälsen hos rasen är lång, tät och har ett rejält underull. Det innebär att den kommer kräva en daglig pälsvård och regelbunden badning. Vill du skaffa dig en Shih tzu bör du därför räkna med att det kommer krävas en hel del arbete.
När det kommer till motionen däremot behöver rasen inte jättelånga promenader flera gånger om dagen. Den klarar sig med kortare promenader och stannar gärna hemma och leker istället. Det gör att rasen är perfekt för alla som inte har möjlighet att gå på långa promenader och de som inte klarar av att vara jätteaktiva.
Det är den vuxnas ansvar
Hundar och barn kommer ofta överens så länge de introduceras på rätt sätt. Men det kommer alltid vara ditt ansvar att ta hand om både barnen och djuren. Det spelar ingen roll om det är barnets djur eller inte, du som vuxen har alltid det slutgiltiga ansvaret. Det är alltså ditt ansvar att se till att hunden tas om hand oavsett om det är en familjehund eller om du köpt den speciellt till barnen.
Skulle hunden inte skötas om ordentligt kommer du som vuxen hållas ansvarig av djurskyddet. Du måste alltså vara väldigt uppmärksam ifall du köper en hund till ditt barn. Se till att lära barnen hur de tar hand om hunden på rätt sätt, hur de ska uppföra sig samt vad som är okej och inte okej. Börja med rutiner, se till att barnen lär sig hur de matar hunden, när den ska rastas och ifall den behöver pälsen borstad regelbundet.
När du först köper en valp kan du börja med att göra allt som krävs samtidigt som du låter barnen vara med. Istället för att endast säga ”ge hunden ett bad”, kan du visa hur de badar hunden på bästa sätt.
Introducera din bebis
Om du äger en hund sedan tidigare och precis fått barn men känner dig osäker hur du ska introducera de två finns det flera tips. Det finns olika steg du kan välja mellan, ett är att du tar hem en filt som bebisen legat i och låter hunden lukta på den. På så sätt kan den göra sig van med bebisens doft innan själva träffen.
Ett av de vanligaste sätten att introducera en nyfödd för hund är att sätta sig på golvet med bebisen. Låt sedan hunden komma fram och lukta på hen. Det allra viktigaste är att du håller koll på hunden så att den tar det lugnt och inte blir för uppspelt eller reagerar aggressivt. Du behöver egentligen inte göra så mycket, så länge hunden uppför sig. Håll endast ett extra öga på de två så kommer allt förhoppningsvis gå fint. Letar du fler tips kan du hitta några bra hos Härliga Hund som kan hjälpa dig.
När hunden verkar okej med bebisen är det bara att fortsätta som vanligt. Det enda du bör tänka på är att inte glömma bort hunden när du har en ny bebis. Gör saker tillsammans, se till att hunden kan gå fint vid barnvagnen så kommer promenaderna bli mycket lättare.
Adoptera en hund
Du som har bestämt dig för att skaffa hund rekommenderas att tänka efter en sista gång innan du bestämmer dig. Det är nämligen ett väldigt stort beslut och du måste se till att du har möjligheten att ta hand om en hund. Känner du dig säker i ditt beslut är det dags att börja leta efter en hund. De flesta personer väljer en hunduppfödare som de blivit rekommenderade eller letar på Blocket efter hundvalpar. Ett tips på vad du istället kan göra är att adoptera en hund.
Hur adopterar jag en hund?
Det är viktigt att du gör efterforskning från den hundräddningstjänst du adopterar från. Hur det går till kan variera lite men det hela börjar alltid med att du kontaktar företaget. Det finns hemsidor du kan besöka där du får mer information och kan se vilka hundar det finns tillgängliga för adoption. Du kan många gånger välja ifall du vill adoptera en valp, en vuxen hund eller en senior. Hur snabbt du kan bli godkänd för adoption varierar. Det kan även ta en längre tid ifall hunden är utomlands eller om de redan kommit till Sverige. De flesta hundar tillgängliga för adoption kommer nämligen från andra länder, vanligtvis Litauen, Rumänien och Irland.
Ett annat sätt att hitta hundar till salu är genom mobilen. Det finns flera appar där det säljs hundar och applikationer för hemlösa hundar där du blir ”matchad” med favoriterna.
Du som bestämmer dig för att adoptera en hund rekommenderas dock till att först ta kontakt med en hundräddningstjänst. De kommer då ge dig informationen du behöver.
Att tänka på innan köp av hund
Det finns väldigt mycket du bör tänka på innan du skaffar dig en hund. Speciellt om du aldrig ägt en tidigare. Sätt dig därför ner och skriv en lista över allt du behöver och hur en vardag ser ut för dig. Du kan nämligen behöva förändra dina dagar en hel del när du skaffar en hund. Några av de frågor du bör ställa dig själv innan du bestämmer dig är:
- Har du tid? En hund kräver en hel del, speciellt de första månaderna. Om du jobbar varje dag måste du se till att någon tar hand om hunden under den tiden.
- Har du råd med en hund? Det kostar en hel del att äga en hund. Mat, försäkring, leksaker och så vidare.
- Vilken ras passar dig bäst? Vissa raser passar bättre till dig som är nybörjare. Om du är väldigt aktiv kan det vara bra att skaffa en hund som älskar att vara ute en längre tid. Jagar du och vill ha en jakthund är det endast vissa raser som passar.
Det finns som sagt en hel del tips och saker du bör tänka på när du ska skaffa hund. Se till att du har ett positivt svar på alla frågor innan du går igenom med köpet.
Kontakta oss gärna om du har några frågor. Använd kontaktformuläret.